Tοποθετήσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 24η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Tοποθετήσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 24η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω τοποθετήσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη σημερινή 24η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Δίκη Χρυσής Αυγής
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης θα είναι την επόμενη Παρασκευή 7/10 παρόντες και παρούσες στην αίθουσα του Εφετείου, όπου συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Η προκλητική συμπεριφορά των νεοναζί, αλλά και η ανοχή που επιδείχθηκε σε αυτήν κατά την πρώτη μέρα της δίκης, πριν λίγες μέρες, έδειξε τη σημασία της παρουσίας ενός ισχυρού αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος στην πόλη.

Ελεύθεροι δημόσιοι χώροι
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη επιμένει να παρεμβαίνει στους ελεύθερους χώρους των γειτονιών της πόλης, με τη συνοδεία εργολάβων και διμοιριών από ΜΑΤ, εφαρμόζοντας μια πολιτική που συστηματικά υποβαθμίζει τον δημόσιο έλεγχο του σχεδιασμού και της αξιοποίησης του δημόσιου χώρου, αλλά και που ζημιώνει το αστικό πράσινο. Απελευθερωμένος από την υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμών, ο Δήμαρχος επιμένει να μοιράζει δουλειές σε χορηγούς και “ανιδιοτελείς” δωρητές, αποσύροντας όλο και περισσότερο τον Δήμο Αθηναίων από τις υποχρεώσεις του προς τους δημότες, την άποψη των οποίων για τις ενέργειές του αγνοεί επιδεικτικά.
Οι κάτοικοι των γειτονιών έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν, όσο βλέπουν δέντρα να κόβονται, δημόσιους χώρους να περιφράσσονται και αστυνομικές δυνάμεις να ελέγχουν τις μετακινήσεις τους. Πέρα από αντιδημοκρατική όμως, η πολιτική της δημοτικής αρχής απέναντι στους δημόσιους χώρους προχωρά με λάθη και παραλείψεις. Η αστυνομοκρατούμενη επιχείρηση στο Στρέφη εξελίσσεται χωρίς να έχει εκπονηθεί Γεωλογική Έρευνα και Μελέτη, η οποία απαιτείται ως προϋπόθεση από την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας. Η καταγγελία του Συλλόγου Γεωλόγων δεν είναι η πρώτη ένσταση επιστημονικού φορέα σχετικά με τις εργασίες στο Στρέφη, αφού έχουν ήδη προηγηθεί ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του Δήμου και άλλοι εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου. Την ίδια ώρα που ο Δήμαρχος αποκλείει το λόφο από τους κατοίκους για να βάλει μέσα την Prodea, ο λόφος παραμένει εδώ και χρόνια αφρόντιστος, με τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών να μην αντανακλώνται ούτε στη στοιχειώδη περιποίηση των βασικών υποδομών του.
Με την κλιματική κρίση παρούσα, η δημοτική αρχή εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς έναν συνολικό και αξιόπιστο σχεδιασμό για το πράσινο της πόλης, με κακά οργανωμένες και αυθαίρετες παρεμβάσεις που καλλιεργούν εστίες σύγκρουσης με τους κατοίκους.

Χαρακτήρας της πόλης και πολυλειτουργικότητα
Την ώρα που οι περιορισμοί λόγω covid σταδιακά αποσύρονται, κυβερνητική τροπολογία δίνει παράταση στο πανδημικό μέτρο της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων μέχρι τις 15/1/23, στερώντας από τους δημότες ακόμα κάποια τετραγωνικά ελεύθερου χώρου. Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Αθηναίων και να μην εφαρμόσει την παραπάνω τροπολογία. Αν πράγματι ο Δήμαρχος δεν θέλει να γίνει η πόλη τουριστική Disneyland, όπως ισχυρίζεται, αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη – κι αυτή μέχρι τώρα μας πείθει μάλλον για το αντίθετο.
Αυτό δείχνει η απροθυμία του Δημάρχου να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της μεταφοράς των δημόσιων υπηρεσιών στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, παραπέμποντας παθητικά το ζήτημα στην ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και χαρακτηρίζοντας την απόφαση ειλημμένη. Αυτό δείχνει και η απροθυμία του να καταθέσει την πρότασή του για τη βραχυχρόνια μίσθωση, παρά το γεγονός ότι η Ανοιχτή Πόλη – που έχει ήδη καταθέσει πλαίσιο προτάσεων για το θέμα – τον έχει καλέσει επανειλημμένα να ανοίξει αυτήν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό δείχνει τέλος και η απουσία βούλησης για αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων, όπως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στην κατεύθυνση της προστασίας των μεικτών χρήσεων που συγκροτούν τη μοναδικότητα της πόλης και συγκριτικό πλεονέκτημά της.

Απορρίμματα
Για πολλοστή φορά ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί απέναντι στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμάτων και την έμφαση που αυτός δίνει στην πρακτική της καύσης. Η προσχηματική διαδικασία έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ολοκληρώθηκε στις 21/9 με τηλεδιάσκεψη (!) του περιφερειακού συμβουλίου, όπου παρά τις μεθοδεύσεις, η ΣΜΠΕ πέρασε μόνο με τη διπλή ψήφο του προέδρου, με ψήφους 47-47 κατά τη ψηφοφορία. Καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Περιφέρεια πάσχει από αδιαφάνεια και έλλειμμα ενημέρωσης, ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για το αν συμμετείχε σε αυτήν έστω τη διαδικασία διαβούλευσης και αν ναι, ποιά ήταν η τοποθέτησή της.

73ο Δημοτικό Σχολείο
Το 73ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα συντήρησης αλλά και επάρκειας χώρων. Η πολύχρονη εκκρεμότητα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου και η ασάφεια που διέπει τους όρους συνύπαρξης με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων “Η Χριστιανική Αγωγή” (ΓΕΧΑ), έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκών αιθουσών, ακόμα και για βασικές λειτουργίες του σχολείου, όπως είναι το σπάσιμο της πολυπληθούς πρώτης τάξης, πόσο μάλλον για άλλες δραστηριότητες, όπως εκδηλώσεις, ενισχυτική διδασκαλία κλπ. Το σχολείο έχει πολλά χρόνια να βαφτεί, καθώς αιτήματα συντήρησης και επισκευών προσκρούουν στο ασαφές καθεστώς στην αρμοδιότητα της διαχείρισης των χώρων του συγκροτήματος. Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν να αντιμετωπιστεί άμεσα το κτηριακό θέμα και να εξασφαλιστεί η ορθή και έγκαιρη συντήρηση και επισκευή των χώρων, καθώς πλέον μπαίνουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η δημοτική αρχή πρέπει να ενεργήσει ώστε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκροτήματος και να μπει τέλος στην προβληματική συνύπαρξη με την ΓΕΧΑ.

Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων
Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με το Σχέδιο Εξυγίανσης για το Γηροκομείο Αθηνών που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών. Το Σχέδιο που κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο του εποπτεύοντος Δήμου Αθηναίων, ούτε προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, με συμμετοχή των εργαζομένων του Ιδρύματος. Το Σχέδιο στηρίζεται σε αμφιλεγόμενες παραδοχές (όπως για τη συναίνεση των πιστωτών) και προβολές (όπως για τα έσοδα από ακίνητα), ενώ παρουσιάζει αποκλίσεις από προηγούμενες εκτιμήσεις, όπως για τις οφειλές προς τους εργαζόμενους, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες στα 5,3 εκ. Επιπλέον, το Σχέδιο δεν δρομολογεί την αναγκαία διενέργεια αρχαιρεσιών για εκλογή αιρετής διοίκησης. Η Ανοιχτή Πόλη έχει στηρίξει με συνέπεια την προσπάθεια του Δήμου για επαναφορά του ιδρύματος στην κανονικότητα, η επιτυχής όμως έκβαση αυτής της προσπάθειας προϋποθέτει διαφάνεια, σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.
Ζητήσαμε επίσης από τη δημοτική αρχή να φέρει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα του Ασύλου Ανιάτων, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο Δήμος Αθηναίων, ως αρμόδια εποπτεύουσα αρχή, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που πλήττει ένα ακόμα ιστορικό κοινωφελές ίδρυμα της πόλης.