Υπουργικό “ταβάνι” στην ασφάλεια των σχολείων – Συγκέντρωση για την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών

Υπουργικό “ταβάνι” στην ασφάλεια των σχολείων – Συγκέντρωση για την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών

Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης συμμετείχαν χτες 21/9 στη συγκέντρωση που κάλεσε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών η Επιτροπή των απολυμένων καθαριστριών των σχολείων του Δήμου Αθηναίων που αγωνίζονται για την επαναπρόσληψή τους.

Οι καθαρίστριες, γυναίκες μετανάστριες που εργάζονταν στα σχολεία για 15 ή και 20 και πλέον χρόνια, αποκλείστηκαν από τη διαδικασία διορισμού, εξαιτίας των απαράδεκτων και ρατσιστικής λογικής κριτηρίων που θέσπισε το Υπουργείο Εσωτερικών. Βρέθηκαν έτσι σήμερα να αντιμετωπίζουν την ανεργία, αν και απαραίτητα πλέον μέλη της σχολικής κοινότητας και τη στιγμή που ο απαιτούμενος αριθμός καθαριστριών στα σχολεία της Αθήνας είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τις προσληφθείσες.

Αντιπροσωπεία των καθαριστριών, μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, συναντήθηκαν με τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη και την ενημέρωσαν για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, με την οποία επιβεβαιώνεται η ανάγκη και το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για επαναπρόσληψη των 47 απολυμένων γυναικών. Δυστυχώς προσέκρουσαν στην εμμονή του Υπουργείου στις διατάξεις αποκλεισμού λόγω έλλειψης πιστοποιητικού ελληνομάθειας και πήραν την απάντηση ότι η χρηματοδότηση των Δήμων για το θέμα της καθαριότητας έχει πιάσει… ταβάνι!

Η στάση του Υπουργείου παραμένει ανορθολογική και ρατσιστική. Υπάρχει οφθαλμοφανής ανάγκη να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο τομέα της καθαριότητας των σχολείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους. Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να διεκδικεί την άμεση λύση του προβλήματος, ενάντια στην άνιση συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι σε εργαζόμενους/νες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.