Ζητήματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Σεπτέμβρη

Ζητήματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Σεπτέμβρη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Σεπτέμβρη, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

• Η πρώτη μέρα των παιδιών στα σχολεία επιβεβαίωσε δυστυχώς την ανησυχία μας για τις σοβαρές ελλείψεις στην υγειονομική θωράκιση της σχολικής κοινότητας: ελλείψεις σε εργαζομένους καθαριότητας (στο 41ο Γυμνάσιο στην Κυψέλη μία μόνο καθαρίστρια κοντά στη σύνταξη καλύπτει τις ανάγκες πολυώροφου κτιρίου!), ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα στα ολοήμερα σχολεία, ελλείψεις σε μάσκες και αντισηπτικά. Το Υπουργείο επιβεβαίωσε την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις καταστάσεις. Όχι μόνο δεν ικανοποίησε το αυτονόητο αίτημα για 15 μαθητές ανά τμήμα αλλά ούτε καν ανταποκρίθηκε στην έκκληση για περισσότερα θρανία, ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες αραίωσης των παιδιών, έστω με τις δεδομένες συνθήκες. Την ίδια αδιαφορία επέδειξαν, Υπουργείο και Δημοτική Αρχή, απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσε η Ανοιχτή Πόλη, για επαναλαμβανόμενα τεστ covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, κινητές ιατρικές μονάδες ανά Δημοτική Κοινότητα, ειδικό πλαίσιο προστασίας για την Γκράβα και τους παιδικούς σταθμούς, δημιουργία ειδικού λογαριασμού covid-19 και ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών κ.ά.
Επιθυμία της Ανοιχτής Πόλης είναι να ανταποκριθεί ο Δήμος Αθηναίων στις ανάγκες των σχολείων και να γίνει κατορθωτή μια γόνιμη και ασφαλής σχολική χρονιά, παρά τις δύσκολες συνθήκες που θέτει η πανδημία. Οι εκπρόσωποί μας στους φορείς της Σχολικής Κοινότητας θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στην κατεύθυνση αυτή.

• Σε συνάφεια με το παραπάνω ζήτημα, η Ανοιχτή Πόλη στήριξε ψήφισμα για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων μεταναστών/ριών καθαριστών/ριών που είχαν προσληφθεί από τις Σχολικές Επιτροπές, εργάζονταν το έτος 2019, κάποιες για πολλά χρόνια, και υπέστησαν ρατσιστικό αποκλεισμό από τη διαδικασία διορισμού στα δημόσια σχολεία. Επισημαίνουμε ότι ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τους 264 προσληφθέντες και καλούμε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση τους απαιτούμενους πόρους για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών, με πλήρη και μόνιμη απασχόληση.

• Καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει την απόφαση ΑΔΣ295 του Δημοτικού Συμβουλίου και να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση στήριξη, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της στέγασης των αναγνωρισμένων προσφύγων που οδηγήθηκαν εκτός δομών φιλοξενίας – λύση που θα σέβεται την ποιότητα ζωής στις γειτονιές καθώς και τα δικαιώματα των προσφύγων, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνονται περαιτέρω ήδη κορεσμένες δομές, όπως αυτή του Ελαιώνα. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να αξιοποιήσει τις οικιστικές δυνατότητες της πόλης, όπως με ενοικίαση ξενοδοχείων που παραμένουν κλειστά. Οφείλει ακόμα να δραστηριοποιηθεί εντός της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία ενός δικτύου δήμων που θα συμβάλουν στη φιλοξενία και την ένταξη των προσφύγων, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού δικτύου, όπως άλλωστε προτείνουν προοδευτικοί πολίτες και δημοτικές αρχές σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

• Θέσαμε το ζήτημα της παραχώρησης της Οικίας Λέλας Καραγιάννη στην Εκκλησία που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρακάμπτοντας τις αρμοδιότητες του Κοινοτικού Συμβουλίου και αγνοώντας τις προτάσεις που έχουν διατυπώσει οι κάτοικοι για τη χρήση του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου ως χώρου μνήμης και πολιτισμού. Η Ανοιχτή Πόλη θα στηρίξει τους κατοίκους της περιοχής στις ενέργειες και την προσφυγή τους για ανάκληση της απόφασης παραχώρησης και κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό ψήφισμά τους. Οι προτάσεις των κατοίκων πρέπει να τεθούν σε δημόσια ανοιχτή διαβούλευση, με το συντονισμό του Κοινοτικού Συμβουλίου.

• Επισημάναμε τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Κοινοτικών Συμβουλίων. Πέρα από την παράκαμψη των αρμοδιοτήτων τους, όπως στην περίπτωση της Οικίας Λέλας Καραγιάννη, είναι απαράδεκτο να συνεδριάζουν δια περιφοράς. Όπως ήδη επισήμαναν οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, η έκτακτη κατάσταση που ζούμε λόγω της πανδημίας δεν πρέπει να απαξιώσει τις δημοκρατικές λειτουργίες των εκλεγμένων οργάνων. Ιδιαίτερα αφού είναι απολύτως εφικτή η σύνδεση σε πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης, ενώ και οι υπάρχοντες χώροι δίνουν τη δυνατότητα και για ασφαλή συνεδρίαση με φυσική παρουσία.

• Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε να προγραμματιστεί συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη γειτονιά των Κουντουριώτικων και τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής για την περιοχή.