Επίσκεψη του Νάσου Ηλιόπουλου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

Επίσκεψη του Νάσου Ηλιόπουλου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) επισκέφθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, το μεσημέρι της Τετάρτης(10/4). Κατά την επίσκεψη του, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Διοικητή & Πρόεδρο Δ.Σ. του Κέντρου, Μενέλαο Λ. Τσαούση, με εκπρόσωπο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και με εκπρόσωπο από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας.

Βασικός και πρωταρχικός στόχος του ΚΕΑΤ είναι η ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία όρασης και η πλήρης ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται σε προσαρμοσμένα προγράμματα εκπαίδευσης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, στην πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και την γενικότερη στήριξη αυτών των ανθρώπων.

Ο Ν. Ηλιόπουλος περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους του Κέντρου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία, τις εξαιρετικά υποστηρικτικές δράσεις του αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και σημαντικές «στάσεις» ήταν στο τμήμα Προσανατολισμού και Κινητικότητας το οποίο παλεύει επί της ουσίας για την επίτευξη της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία όρασης. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε πολλές φορές, όταν περπατούν στις γειτονιές της Αθήνας βρίσκουν συνεχώς εμπόδια με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η κίνηση τους. Ακλάδευτα δέντρα, μπαλκόνια που εξέχουν, αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, είναι λίγα μόνο από τα εμπόδια που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά. «Μερικές φορές νιώθω πιο ασφαλής όταν περπατώ μέσα από τον δρόμο παρά στα πεζοδρόμια», δήλωσε ένας από τους παρευρισκόμενους.

«Για εμάς η πρόσβαση στην πόλη αποτελεί καθολικό δικαίωμα» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος και συνεχάρη τους εργαζόμενους στο ΚΕΑΤ για το πραγματικά αξιόλογο έργο τους. «Αθήνα από την Αρχή σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι. Όταν σχεδιάζουμε μία πόλη φιλική για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, σχεδιάζουμε ένα περιβάλλον περισσότερο ασφαλές για όλους τους ανθρώπους», είπε επίσης.