Κώστας Ζαχαριάδης: Η Αθήνα που ονειρεύομαι

Κώστας Ζαχαριάδης: Η Αθήνα που ονειρεύομαι

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης γράφει στο NEWS 24/7 για όσα πρέπει να αλλάξουν στην πρωτεύουσα από την επόμενη κιόλας μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πριν λίγες μέρες – στη διάρκεια της καταιγίδας- συμπολίτες μας παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κινδύνευσε η ζωή και η σωματική τους ακεραιότητα στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Μαρασλή, στο κέντρο της Αθήνας. Δύο- τρεις σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν και έκλεισε ο περιφερειακός στο Λυκαβηττό. Το καλοκαίρι για πάνω από 20 μέρες η Αθήνα είχε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 37-38ο βαθμούς.

Η κλιματική κρίση μας δείχνει τα δόντια της και έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη ζωή στην πόλη. Κυκλοφοριακό, απουσία χώρων πρασίνου, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, εγκατάλειψη και ανασφάλεια στις υποβαθμισμένες γειτονιές, μεγάλες ελλείψεις και απουσία συντήρησης σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Σε όλο αυτό το κουβάρι προβλημάτων έρχεται να προστεθεί η άναρχη αύξηση του τουρισμού της πρωτεύουσας. Βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς όριο, καταλήψεις δημοσίων χώρων και αύξηση τραπεζοκαθισμάτων. Τα αποθέματα στέγης μειώνονται, οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύονται.

Η Αθήνα χωρίς πρόγραμμα ακολουθεί -χωρίς τις ίδιες υποδομές- το μοντέλο της πόλης «τουριστικού πάρκου» που ακολούθησαν μεγάλες και σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις που είναι ήδη ξεπερασμένο. Οι παλαιοί κάτοικοι «εξορίζονται» από την ακρίβεια, την υπερ-εκμετάλλευση των χώρων, το συνωστισμό. Στα παλιά άλυτα προβλήματα της πόλης έρχονται να προστεθούν νέα.

Παρόλα αυτά και με όλα αυτά, η Αθήνα εξακολουθεί να είναι μια όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μια «μητρόπολη του Νότου». Με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και δικό της ξεχωριστό τρόπο ζωής, με δικό της «πρόσωπο», με δική της ταυτότητα. Αυτά της τα χαρακτηριστικά θέλουν προστασία και ανάδειξη.

Πριν από όλα όμως οι κάτοικοι της Αθήνας πρέπει να βρουν «φωνή». Να ακουστεί δυνατά η φωνή των κατοίκων της Αθήνας. Να γίνει η Αθήνα μια πόλη και των κατοίκων της. Να αισθανθούν οι πολίτες ότι υπάρχει Δήμος που τους εκπροσωπεί, που μιλάει με τη φωνή τους, που στέκεται δίπλα και αισθάνεται τις ανάγκες αυτών που ζουν, προοδεύουν, δουλεύουν, σπουδάζουν, επενδύουν, διασκεδάζουν, ερωτεύονται στην Αθήνα. Μια πόλη που νοιάζεται για τους πολίτες της και πολίτες που νοιάζονται και αισθάνονται υπερήφανοι για την Αθήνα.

Ονειρεύομαι μια πόλη που σκέπτεται και προγραμματίζει το μέλλον της, ενώ παράλληλα φροντίζει το παρόν και το παρελθόν της. Ονειρεύομαι μια Αθήνα που έχει μεγάλα σχέδια αλλά και καθαρά πεζοδρόμια. Ονειρεύομαι μια Αθήνα που είναι ανθεκτική, που θα μπορεί να απαντάει με αξιοπρέπεια στις προκλήσεις που είναι μπροστά μας αλλά παράλληλα φροντίζει οι πολίτες και οι επισκέπτες της να μπορούν να κυκλοφορούν μέρα και νύχτα με ασφάλεια, χωρίς φόβο. Μια πόλη λειτουργική, με κανόνες που εφαρμόζονται.

Η Αθήνα που ονειρεύομαι είναι μια μεγάλη κοινωνική και πολτική πρόκληση.

Είναι η πρόκληση – Αθήνα.