Νάσος Ηλιόπουλος: Αν πίστευα ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία

Νάσος Ηλιόπουλος: Αν πίστευα ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία

Την άποψη ότι ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες υπάρχουν πράγματα που μπορείς να αλλάξεις εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνοντας ότι: «αν πίστευα ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει δεν θα έμπαινα σε αυτή την διαδικασία.

Ο πρώην υφυπουργός εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος μιλάει στο newsit.gr και την Ελένη Καλογεροπούλου για την Αθήνα του και συστήνεται στον κόσμο που δεν τον ξέρει καλά. Καλεί τους συνυποψηφίους του να πιουν μια μπύρα και να συζητήσουν και εξηγεί γιατί παρά την επιτυχημένη πορεία του στο του υπουργείο Εργασίας επέλεξε το δήμο και όχι το βουλευτιλίκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα που κάνει ο ίδιος στους πολίτες της Αθήνας, ποιον δήμαρχο θυμούνται οι περισσότεροι απαντούν τον Δημήτρη Μπέη και τον Μιλτιάδη Έβερτ.

Για την πολιτική του καταγωγή

«Θα είναι μια ενδιαφέρουσα μάχη. Μια μάχη που θα σταθεί κυρίως στα επιχειρήματα. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει σ’ αυτή την πόλη στα Κάτω Πατήσια σε μια γειτονιά που χαρακτηρίζεται ως πίσω αυλή της πόλης. Δεν έχω κάποιο πλεονέκτημα τέτοιο πολιτικής οικογενειακής ιστορίας ή κάποιας οικογένειας  της Αθήνας αλλά θεωρώ ότι έχω το πλεονέκτημα της ματιάς ενός παιδιού που έχει μεγαλώσει, έχει ζήσει την πόλη, έχει ζήσει τα αδιέξοδα της Αθήνας και την ίδια στιγμή βλέπει και το πόσες μεγάλες δυνατότητες έχει η Αθήνα και την αγαπάει. Ακριβώς γι αυτό ήταν πολύ συνειδητή η επιλογή μου να φύγω από το υπουργείο Εργασίας για να δουλέψω για τον δήμο».

Για όσα έκανε στο υπουργείο

«Το έργο το οποίο έχει γίνει στο υπουργείο Εργασίας και για το οποίο είμαι πολύ περήφανος είναι ένα συλλογικό έργο και όχι έργο ενός ανθρώπου», είπε ο κ. Ηλιόπουλος και τόνισε ότι διαρκώς είχε την αγωνία να κάνει έναν απολογισμό για να δείχνει στους πολίτες όλα όσα γίνονται. Αναφέρθηκε στα κομμάτια του ωραρίου και της αδήλωτης εργασίας ήταν από τα δυνατά κομμάτια του υπουργείου Εργασίας. «Για πρώτη φορά τα βάλαμε με μεγάλους παίκτες», είπε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμα ότι αποκόμισε μια μεγάλη εμπειρία για το πως λειτουργεί η δημόσια διοίκηση.

«Μπορώ να τα καταφέρω στα δύσκολα»

«Το χειρότερο πράγμα που αντιμετωπίζω στην Αθήνα είναι η αίσθηση από ανθρώπους ότι η Αθήνα είναι μια χαμένη υπόθεση. Από ανθρώπους που σε βλέπουν συμπαθητικά αλλά σου λένε ότι όποιος και να βγει υπάρχουν 10 πράγματα που δεν θα αλλάξουν. Εκεί είναι η προίκα που εγώ κουβαλάω από το υπουργείο Εργασίας. Γιατί ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να αλλάξεις. Αν πίστευα ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει δεν θα έμπαινα σε αυτή την διαδικασία».

Τα Εξάρχεια ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου

«Από πολύ μικρός άρχισα να πηγαίνω στα Εξάρχεια γιατί όταν έχεις μεγαλώσει στα Πατήσια αρχίζεις να βγαίνεις κέντρο πηγαίνεις στα Εξάρχεια. Μετά ήταν και το φροντιστήριό μου στα Εξάρχεια μετά πέρασα στην ΑΣΟΕΕ. Στις κινητοποιήσεις ήμουνα, αλλά ήμουν πάντα με ένα πλαίσιο που υποστηρίζει η Αριστερά για το πως πρέπει να γίνεται μια δημοκρατική κινητοποίηση. Τα Εξάρχεια ήταν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και έμενα και στα Εξάρχεια ένα διάστημα. Είναι μια γειτονιά που γνωρίζω καλά».

Για τα Εξάρχεια είπε ότι είναι μια ταλαιπωρημένη γειτονιά και ότι η συζήτηση για τα Εξάρχεια κρατάει 20 και 30 χρόνια. «Θέλω να μιλάω συγκεκριμένα. Το πρώτο που με ενοχλεί είναι ότι τα Εξάρχεια είναι μια ταλαιπωρημένη και εγκαταλελειμμένη γειτονιά. Ο λόφος του Στρέφη έχει εγκαταλειφθεί και θα προσπαθούσα να σπάσω το αίσθημα της εγκατάλειψης», λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επίσης, είπε ακόμα ότι «ο δήμαρχος πρέπει να κυκλοφορεί σ’ αυτές τις γειτονιές. Να μιλάει με τους ανθρώπους να έχουν την αίσθηση ότι ακόμα και αν στα ψάλλω είσαι ο δήμαρχός μου».

Κολωνάκι, Εξάρχεια, Σύνταγμα

«Η Αθήνα έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι είναι μια πολύ πλούσια πόλη γιατί συνδυάζει διαφορετικές ταυτότητες. Κι αυτό πρέπει να το κρατήσει η Αθήνα. Θα ήταν λάθος να υπάρχει παντού κοινή ταυτότητα. Και οι 3 πλατείες θέλουν καθαριότητα, αυτό λείπει από την πόλη, φωτισμό, και επίσης ότι το πράσινο στην Αθήνα είναι εγκαταλελειμμένο. Η Αθήνα είναι μια ευρωπαϊκή Μητρόπολη που πρέπει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις. Μέσα σε αυτές είναι και η κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούμε στις πλατείες για να μην γίνονται «θερμικές παγίδες» το καλοκαίρι όταν έξω θα έχει 40αρια».

Γιατί να τον ψηφίσει κάποιος;

«Το γεγονός ότι γίνονται με απλή αναλογική οι εκλογές είναι μια τεράστια δημοκρατική ευκαιρία για τους κατοίκους της πόλης. Γιατί θα αναγκαστούν να μιλήσουν προγραμματικά. Θα ζητούσα από κάποιον να υποστηρίξει την ανοικτή πόλη γιατί είναι μια κίνηση που λειτουργεί από το 2005 και γνωρίζει τις γειτονιές της Αθήνας, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεν έχει φοβηθεί να δώσει μάχες και να συγκρουστεί. Αν θέλεις να αλλάξεις την Αθήνα δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους. Να έχεις το θάρρος και το θράσος να δώσεις κάποιες μάχες και να συγκρουστείς. Εγώ, έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι. Και επίσης και την επόμενη μέρα θα είμαι στην πόλη και θα μιλάω με τους ανθρώπους. Δεν θα χρησιμοποιήσω την θητεία μου στον Δήμο σαν ένα πολιτικό σκαλοπάτι για κάτι παραπάνω».

«Είναι ένα μειονέκτημα να έχεις ξεκινήσει πιο αργά από τους άλλους, ωστόσο αισθάνομαι μια ασφάλεια γιατί γνωρίζω πολύ καλά αυτή την πόλη»

Στην παρατήρηση ότι ξεκίνησε αργά την εκστρατεία του, είπε αφοπλιστικά ότι η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει πολύ καλά με τους χρόνους. Το 2014 ξεκινήσαμε πιο νωρίς. Είχαμε καταλήξει σε υποψηφιότητες στα μέσα Γενάρη.

«Είναι ένα μειονέκτημα να έχεις ξεκινήσει πιο αργά από τους άλλους, ωστόσο αισθάνομαι μια ασφάλεια γιατί γνωρίζω πολύ καλά αυτή την πόλη», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Για το αν η σύνδεσή του με το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση θα του κοστίσει είπε: «Δεν με προβληματίζει γιατί θεωρώ ότι είναι αστείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχεις μια πολιτική ταυτότητα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και τις υπόλοιπες ημέρες να είσαι ανεξάρτητος. Είναι καλό να έχεις πολιτική ταυτότητα. Ήμουν σε ένα πόστο που έγινε έργο για το οποίο είμαι περήφανος».

Έχουν μείνει στον Μπέη και στον Έβερτ

Στο ερώτημα τι του λέει ο κόσμος που μιλάει μαζί του είπε: «Πολλές φορές όταν μιλάω με τους ανθρώπους κάνω κι εγώ ερωτήματα. Και μια από τις ερωτήσεις που κάνω είναι ποιος είναι ο τελευταίος δήμαρχος που θυμάστε; Η μεγάλη πλειοψηφία μου λένε ο Μπέης. Και κάποιοι συντηρητικοί λένε τον Έβερτ».

Στο ερώτημα αν γνωρίζει όλα τα προβλήματα της Αθήνας, είπε: «Αν κάποιος πει ότι τα γνωρίζει όλα εγώ θα ήμουν κρατημένος μαζί του. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει όποιος ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να ακούει. Μέσα από την επαφή με τους ανθρώπους έμαθα για προβλήματα και πρέπει εκτός από το να το γνωρίζεις πρέπει να έχεις και λύση να δώσεις».

«Μια από τις ερωτήσεις που κάνω είναι ποιος είναι ο τελευταίος δήμαρχος που θυμάστε; Η μεγάλη πλειοψηφία μου λένε ο Μπέης. Και κάποιοι συντηρητικοί λένε τον Έβερτ»

Ποιο θα ήταν το σοβαρότερο πρόβλημα που θα επιχειρούσε να λύσει πρώτο; «Νομίζω ότι θα ήταν η διαχείριση απορριμάτων. Είναι ο μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο που κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Η Αθήνα είναι μια πόλη που θα έπρεπε να στέλνει να ταφή το 25% των απορριμάτων της και στέλνει το 92%. Θα έπρεπε να ανακυκλώνει το 50% και ανακυκλώνει μόλις το 5%.  Του χρόνου το καλοκαίρι ο ΧΥΤΑ στην Φυλή κλείνει. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν κινηθούμε όλοι πολύ γρήγορα κινδυνεύουμε να ζήσουμε μια μεγάλη κρίση που θα είναι σημαντική για την ζωή της Αθήνας».

Πρόσθεσε πάντως ότι «και η ασφάλεια και το πράσινο και τα σκουπίδια θα έπρεπε να κουμπώσουν το ένα με το άλλο για το πως αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο στην Αθήνα. Μια πόλη που δεν έχει ασφάλεια είναι μια πόλη με φοβισμένους ανθρώπους».

Για το θέμα των ναρκωτικών είπε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει συναίνεση και πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα αλλά είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη για περίθαλψη. Μπορούμε να μάθουμε από παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πρόσθεσε ότι αν δει κανείς τον προϋπολογισμό του 2018 του Δήμου της Αθήνας θα διαπιστώσει ότι σε έργα ηλεκτροφωτισμού έδωσε μηδέν ευρώ! Είναι πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ. Μια πόλη σκοτεινή, μια πόλη με τυφλά σημεία, είναι μια πόλη που δεν μπορεί να είναι ασφαλής.

Είναι πιο πολύ του γούστου του ο Γερουλάνος από τον Μπακογιάννη για αντίπαλος;

«Είμαι τυχερός που σε ένα τέτοιο αγώνα η συζήτηση γίνεται με πολιτικό πολιτισμό που είχαμε καιρό να δούμε. Ειδικά αν κάποιος σκεφτεί την τοξικότητα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και πόση πόλωση υπάρχει είναι τύχη που μπορούμε να συζητάμε σε αυτό το κομμάτι. Και με τους δυο θα είμαι χαρούμενος να βγούμε έξω να πιούμε μια μπύρα να μιλήσουμε». Είπε ωστόσο ότι δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο Κώστας Μπακογιάννης έχει «αγοράσει» όλη την κεντρική γραμμή της ΝΔ για μια σειρά από θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικά για την μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους είπε ότι διαφωνεί γιατί μετατρέπει τους δήμους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Από εκεί που ο δήμος έχει συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους τον κάνεις να αναζητά πόρους που μπορεί να τους έχει και να μην τους έχει.

«Το πολιτικό λάθος που έχει κάνει ο κ. Μπακογιάννης, είναι ότι σε πολλά σημεία έχει σηκώσει τα ζητήματα της ασφάλειας με έναν τρόπο άγαρμπο που φαίνεται ότι συνομιλεί με την ατζέντα της άκρας δεξιάς»

«Το πολιτικό λάθος που έχει κάνει ο κ. Μπακογιάννης, είναι ότι σε πολλά σημεία έχει σηκώσει τα ζητήματα της ασφάλειας με έναν τρόπο άγαρμπο που φαίνεται ότι συνομιλεί με την ατζέντα της άκρας δεξιάς. Όταν πηγαίνεις στον Άγιο Παντελεήμονα έχει την υποχρέωση ότι και να πεις να τονίσεις ότι αυτή η γειτονιά είναι πιο ασφαλής χωρίς την Χρυσή Αυγή. Το να μην κάνεις αυτή την αναγκαία οριοθέτηση είναι σαν να αφήνεις γέφυρες σε έναν κόσμο που είναι προς τα εκεί να ψηφίσει και προς τα εδώ».

Πού κινείται στην Αθήνα;

«Κινούμαι και στην γειτονιά μου. Και προς τα Άνω Πατήσια που είναι μια ζωντανή γειτονιά με πολύ ωραία μαγαζιά. Από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι αντικειμενικά όπως όλος ο κόσμος της γενιάς μου έχω περάσει αρκετό χρόνο γύρω από τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο που ήταν μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη και έχει ανέβει αλλά και με αρνητικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να υπάρχουν και όρια. Δεν μπορείς να αφήνεις στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης να αρχίσει να διώχνει μόνιμους κατοίκους. Θα έλεγα ότι είμαι παιδί του κέντρου».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι 35 ετών και έχει έναν μικρότερο αδερφό. «Δεν είμαι παντρεμένος ακόμα είμαι ελεύθερος έχω γλιτώσει. Σε μια λαϊκή με ρώτησε μια κυρία αν είμαι ελεύθερος και μου είπε: «κράτα το ακόμα».

Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να τον ψηφίσει είπε μεταξύ άλλων ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να συγκρουστεί και να σπάσει αυγά και επίσης είναι ένας άνθρωπος που ξέρει και αγαπάει την Αθήνα αφού ζει και κινείται μέσα σε αυτή και τέλος ότι δεν επέλεξε την κεντρική πολιτική σκηνή για να προσφέρει στην πόλη του. Και γιατί και την επόμενη μέρα θα είμαι ένας άνθρωπος που θα κινείται μέσα στην Αθήνα.

Δείτε όλη την συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στο newsit.gr και στην Ελένη Καλογεροπούλου