Νάσος Ηλιόπουλος: Σε πέντε χρόνια τα Εξάρχεια θα είναι «άβατο» για τους ανθρώπους της γενιάς μου από τα ενοίκια

Νάσος Ηλιόπουλος: Σε πέντε χρόνια τα Εξάρχεια θα είναι «άβατο» για τους ανθρώπους της γενιάς μου από τα ενοίκια

Στην εκπομπή «ALPHA ΡΕΠΟΡΤΑΖ», βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης(21/3), ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Ράνια Τζίμα και τον Σπύρο Λάμπρου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε σε όλες της ερωτήσεις και αναφέρθηκε στην ουσιοεξάρτηση και τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης, το «άβατο» κατοικίας που δημιουργείται για τους νέους ανθρώπους από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο κέντρο, το αποτεφρωτήριο στον Ελαιώνα, τους χώρους πρασίνου, τον αντικαπνιστικό νόμο και τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Πιο συγκεκριμένα:

Ουσιοεξάρτηση

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και από εκεί πρέπει να σχεδιάσουμε μια δημόσια πολιτική. Το δεύτερο είναι η αποτελεσματικότητα, πρέπει δηλαδή όλοι να αποφασίσουμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε τα τελευταία τριάντα χρόνια, δηλαδή να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ουσιοεξάρτησης κατασταλτικά, έχει αποτύχει. Το μόνο που έχουμε πετύχει είναι να αλλάζουμε δύο δρόμους πάνω, δύο δρόμους κάτω. Αυτό θα αλλάξει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης. Είναι πολύ κρίσιμο ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει μια συναίνεση πάνω σε θέσεις που έχει η Ανοιχτή Πόλη ήδη από το 2005.

Για τις ενστάσεις σχετικά με τους εποπτευόμενους χώρους:

Μέσα στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Στα προγράμματα απεξάρτησης υπάρχει η πιο αυστηρή προσέγγιση για «στεγνά» προγράμματα υπάρχει και η προσέγγιση για προγράμματα με μεθαδόνη. Υπάρχει όμως μια συνολική ευρωπαϊκή εμπειρία και από χώρες που είναι κοντά μας σε κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως η Πορτογαλία, αλλά και από διαφορετικά παραδείγματα όπως η Ελβετία, που μέσα από τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, κατάφεραν να κάνουν πολύ σημαντικά βήματα. Αν σταθούμε μόνο στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης και υποτιμήσουμε όλο το υπόλοιπο κομμάτι, δηλαδή την πρόληψη και τη διαδικασία επανένταξης, προφανώς θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Εξάρχεια

Οτιδήποτε είναι πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης, είναι πρόβλημα του δημάρχου. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι όμως, εγώ δε θέλω να μιλάω ως υποψήφιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Θέλω να πω τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει ο δήμαρχος. Όταν μιλάμε για τα Εξάρχεια, μιλάμε για μία περιοχή εγκαταλελειμμένη, στα Εξάρχεια υπάρχει ο πιο εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου σε όλη την Αττική, ο Λόφος του Στρέφη. Ένας χώρος που θα μπορούσε να έχει παιδική χαρά, να είναι ζωντανός. Η δουλειά του Δήμου είναι να ζωντανεύει τις γειτονιές. Αν δείτε τον προϋπολογισμό για έργα ηλεκτροφωτισμού το 2018 στην Αθήνα, θα δείτε το καταπληκτικό ποσό των «μηδέν ευρώ». Αυτό είναι πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Μια πόλη που είναι σκοτεινή είναι πόλη ανασφαλής.

Βραχυχρόνια μίσθωση

Σε πέντε χρόνια από τώρα τα Εξάρχεια θα είναι άβατο για τους ανθρώπους της γενιάς μου από τα ενοίκια. Θα είναι άβατο γιατί με το Airbnb και τη βραχυχρόνια μίσθωση, πλέον οι άνθρωποι δεν μπορούν να νοικιάσουν. Το ζήτημα δεν είναι οριζόντιο σε όλη την Ελλάδα, δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο την Αθήνα και την Τρίπολη. Είναι ευθύνη του πρώτου δήμου της χώρας να έχει γνώμη. Είναι επίσης ανησυχητικό ότι η μόνη παράταξη που έβαλε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η «Ανοιχτή Πόλη» και με προβληματίζει που ήμουν ο μοναδικός υποψήφιος που έθεσα πρώτος το θέμα και μίλησα πολύ συγκεκριμένα, δηλαδή ότι πρέπει να μπουν όρια. Κάθε φαινόμενο έχει και θετικές και αρνητικές όψεις, δε θέλω να το δούμε άσπρο-μαύρο. Υπήρξαν μικρο-ιδιοκτήτες οι οποίοι μέσα στην κρίση έβγαλαν ένα παραπάνω εισόδημα, το οποίο ήταν θετικό. Περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας μπορεί και να βοηθήθηκαν σε ένα βαθμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ποιά είναι τα όρια; Πρώτα από όλα να μην πρέπει επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα να μπαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στον τουριστικό κλάδο. Δεύτερον, να μπορούν συγκεκριμένα διαμερίσματα ανά ΑΦΜ. Είναι διαφορετικό να λες ότι έχω δύο διαμερίσματα σε βραχυχρόνια μίσθωση και είναι διαφορετικό να λες ότι έχω 15-20, εκεί πλέον είναι real estate. Το τρίτο στοιχείο είναι το ημερολογιακό. Υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν υιοθετήσει 30, 60, 90 μέρες. Προφανώς, πρέπει να υπάρχουν ζώνες μέσα στην πόλη, δεν είναι ίδια η κατάσταση στο Κουκάκι και στα Άνω Πατήσια. Σε περιοχές που έχεις μεγαλύτερο κτιριακό απόθεμα μπορείς να έχεις περισσότερες μέρες και σε περιοχές που έχεις μικρό κτιριακό απόθεμα, άρα αμφισβητείται το δικαίωμα στην κατοικία των μόνιμων κατοίκων, πρέπει να είσαι πιο αυστηρός.

Αποτεφρωτήριο

Οι κάτοικοι έχουν δίκιο για το γεγονός ότι ο Ελαιώνας αντιμετωπίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως η “πίσω αυλή” της πόλης, που ότι δεν έχουμε χωροθετήσει το πετάμε εκεί. Το αποτεφρωτήριο όμως πρέπει να γίνει. Είναι δημοκρατικό βήμα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Η λύση είναι να προχωρήσει και το Μητροπολιτικό Πάρκο, να γίνουν μεγάλοι χώροι πρασίνου. Αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα και για την περιοχή και για την Αθήνα.

Χώροι πρασίνου στην πόλη

Η Αθήνα χρειάζεται δύο μεγάλα Μητροπολιτικά πάρκα (Ελαιώνας και Γουδή). Με όρους πρασίνου η Αθήνα είναι μια μη βιώσιμη πόλη. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια βιώσιμη πόλη χρειάζεται 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Αθήνα είναι τέσσερις φορές κάτω από αυτό.

Αντικαπνιστικός νόμος

Ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Ξέρετε ότι έχω μια εμπειρία από την Επιθεώρηση Εργασίας και δεν έχω κανένα πρόβλημα να τσακωθώ ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν σεβαστούμε τον δημόσιο χώρο.

Πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Θα ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος όταν η υπεράσπιση των αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σταματούσε να είναι είδηση. Η Αθήνα δεν μπορεί να έχει αόρατους ανθρώπους.