Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη, 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, στις 27/3/2023:

Καταδίκη για την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα
Η πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Αθήνα, τις συστηματικές υπερβάσεις των τιμών του διοξειδίου του αζώτου και τη μη λήψη μέτρων περιορισμού τους, επαναφέρει το θέμα της θωράκισης της πόλης απέναντι στις προκλήσεις της περιβαλλοντικής κρίσης.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα 2022, η ατμοσφαιρική ρύπανση αναδεικνύεται σε κίνδυνο πρώτου βαθμού για την υγεία των πολιτών, με 6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως να αποδίδονται σε αυτήν. Στην Ελλάδα, το 2020 είχαμε 8800 πρόωρους θανάτους από λεπτά σωματίδια. Την ίδια στιγμή, τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Όπως είχαμε επισημάνει, το Σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που παρουσιάστηκε πριν έναν χρόνο από τη δημοτική αρχή, δεν έδινε καμία εγγύηση για την υλοποίηση των στόχων του, στη βάση ενός αξιόπιστου οδικού χάρτη. Οι επιδόσεις του Δήμου Αθηναίων στα απορρίμματα, η κατάσταση των ελεύθερων πράσινων χώρων, η αποδυνάμωση των αρμόδιων υπηρεσιών, η ουσιαστική εγκατάλειψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για διαμόρφωση δικτύου ποδηλατοδρόμων, η αδράνεια στην προώθηση της εφαρμογής των ενεργειακών κοινοτήτων, όλα αυτά διαμορφώνουν το σκηνικό μέσα στο οποίο η ευρωπαϊκή καταδίκη έρχεται απλά να επιβεβαιώσει μια δυσάρεστη και απειλητική κατάσταση.
Ζητήσαμε, στο πλαίσιο αυτό, από τη δημοτική αρχή, να τοποθετηθεί απέναντι στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για δύο μονάδες καύσης στην Αττική – σχεδιασμό που, αν υλοποιηθεί, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες υγιεινής στην Αθήνα και ευρύτερα στο λεκανοπέδιο.

Επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια
Θέσαμε το ζήτημα των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων της πόλης που θέτουν σημαντικές απειλές στην ασφάλεια των πολιτών, όπως τακτικά επεισόδια πτώσης υλικών σε περαστικούς και αυτοκίνητα δείχνουν, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, τα Πατήσια, η Κυψέλη ή τα Εξάρχεια. Την ίδια στιγμή, πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά κρίσιμα την υποχρέωσή μας να σεβαστούμε την αρχιτεκτονική μνήμη της πόλης.
Καθώς η θητεία της διοίκησης Μπακογιάννη πλησιάζει την ολοκλήρωσή της, ζητήσαμε να ενημερωθούμε αν υπάρχει σήμερα καταγραφή των επικίνδυνων κτιρίων και ποιός είναι ο σχεδιασμός, τα εργαλεία και η κατεύθυνση των ενεργειών που προτίθεται να αναλάβει η δημοτική αρχή.

Περιστατικό Κολωνού και κοινωνικές υπηρεσίες
Η περίπτωση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό αναδεικνύει με δραματικότητα τα κενά της κρατικής μέριμνας για τις ευάλωτες οικογένειες. Η ανεπαρκής υλική υποστήριξη αναγκάζει την οικογένεια να στηρίζεται στις πρωτοβουλίες αλληλέγγυων πολιτών, ενώ αντίστοιχα ελλειμματική είναι και η ψυχοκοινωνική μέριμνα, με τις επισκέψεις της κοινωνικού λειτουργού του Δήμου να μην είναι αρκετές για την επαρκή παρακολούθηση της κατάστασής της.
Παρά το ότι οι σχετικές ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο, ή κυρίως, την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, η περίπτωση του Κολωνού επιβάλλει να ξανασκεφτούμε το σχεδιασμό των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και να αντιμετωπίσουμε τα οξεία προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με άλλους δημόσιους ή εποπτευόμενους από το Δημόσιο φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα περισσότερο ολοκληρωμένο πλαίσιο υποστήριξης των ευάλωτων, καθώς και να συνεργαστεί με τη Συνήγορο του Παιδιού για την οργάνωση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και τη διαμόρφωση κατάλληλων πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση περιστατικών κάθε είδους κακοποίησης που αφορά παιδιά.

Κατάθεση ψηφίσματος για το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών
Το Υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε εκ νέου το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών ως Πειραματικό, παρά την ακύρωση από το ΣτΕ (απόφαση 344/2023) προηγούμενης σχετικής απόφασής του. Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε σήμερα το παρακάτω ψήφισμα που έγινε ομόφωνα δεκτό, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να επιβεβαιώσει την ομοθυμία του, που είχε εκφράσει και πριν έναν χρόνο όταν είχε προκύψει το ζήτημα, για την ανάγκη να μην στερηθεί η γειτονιά το μοναδικό “συμβατικό” δημόσιο σχολείο που διαθέτει:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 26ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη μετατροπή από το Υπουργείο Παιδείας του 26ου Γυμνασίου Αθηνών σε Πειραματικό, παρά και την πρόσφατη ακύρωση από το ΣτΕ (απόφαση 344/2023) προηγούμενης σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Η νέα απόφαση χαρακτηρισμού του 26ου Γυμνασίου ως Πειραματικού (ΦΕΚ 1428/9-3-2023) επιμένει να στερεί μια κεντρική γειτονιά της πόλης από το μοναδικό καθολικά προσβάσιμο δημόσιο σχολείο που διαθέτει, δεν βρίσκεται σε αρμονία με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και διαταράσσει τη συνοχή της καθημερινότητάς τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων καλεί το Υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για ορθολογικές ρυθμίσεις και εφαρμογή παιδαγωγικών κριτηρίων, να σεβαστεί τις απόψεις της σχολικής κοινότητας και των κατοίκων και να αναθεωρήσει το σχεδιασμό του, ανακαλώντας την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει εκ νέου το 26ο Γυμνάσιο ως Πειραματικό.