Τοποθετήσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 7η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων της 2ης Απριλίου 2020

Τοποθετήσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 7η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων της 2ης Απριλίου 2020

• Η «Ανοιχτή Πόλη» ανταποκρίθηκε θετικά στη πρόσκληση για σύγκληση σήμερα έκτακτου δημοτικού συμβουλίου παρά τις διαφωνίες της με τον τρόπο που γίνονται τα δημοτικά συμβούλια το διάστημα που η πανδημία μας επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Και ανταποκρίνεται προφανώς θετικά στις πρωτοβουλίες του Δήμου που αφορούν τη στέγαση και την προστασία των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, εξάλλου, η «Ανοιχτή Πόλη» είχε ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία αυτών των ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας, όπως είναι οι άστεγοι και οι ουσιοεξαρτημένοι. Στηρίζουμε επομένως τη δημιουργία δομών που θα καλύψουν, έστω και υπό πίεση, το τεράστιο κενό που αδικαιολόγητα υπήρχε στο παρελθόν. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι αυτή η παρέμβαση δεν επαρκεί ώστε να αντιμετωπιστεί το σύνολο του προβλήματος και ότι παραμένει κρίσιμο ζήτημα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και φροντίδας για όσους παραμείνουν στον δρόμο, καθώς και η αναζήτηση επιπρόσθετων χώρων, εφόσον χρειαστεί.
• Η κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης δυστυχώς πολλαπλασιάζει την ανάγκη για δράσεις κοινωνικής προστασίας από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής. Ακριβώς γι αυτό το λόγο επαναφέρουμε το σύνολο των προτάσεων μας αναφορικά με το Γηροκομείο Αθηνών και την ανάγκη να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων ως εποπτεύουσα αρχή την λειτουργία του. Η απαξίωση του ιστορικού αυτού ιδρύματος έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το ίδρυμα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυτονόητες υποχρεώσεις του απέναντι στους ανθρώπους που φιλοξενεί αλλά και απέναντι στους εργαζόμενούς του. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πρόσθετης αδράνειας από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής.
• Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, οφείλει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα παροχής των σχολικών γευμάτων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αδρανοποίησης αυτής της δυνατότητας, έστω και σε μειωμένο αριθμό (αφού από την αρχή της χρονιάς η δυναμικότητα του προγράμματος μειώθηκε στις 10.000 μερίδες από τις 18.000 που ήταν πέρσι).
• Προφανώς δεν υπάρχει κάτι που να είναι αρκετό προκειμένου να αποδώσουμε την τιμή που αξίζει στον Μανώλη Γλέζο και τους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία. Είναι εξίσου απαράδεκτη η έλλειψη από την πόλη μας ενός μουσείου που να αναφέρεται στον αντιφασιστικό αγώνα. Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης είναι να ιδρυθεί, με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, Μουσείο Αντιφασιστικού Αγώνα της Αθήνας και να ονομαστεί ‘Μανώλης Γλέζος Λάκης Σάντας‘.
• Όσον αφορά τις διαδικασίες των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Ανοιχτή Πόλη» συμμετείχε μέχρι σήμερα στη διεξαγωγή δύο δημοτικών συμβουλίων διά περιφοράς, κατανοώντας τον επείγοντα χαρακτήρα κάποιων αποφάσεων. Στο βαθμό όμως που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων και με τηλεδιάσκεψη, για την οποία μάλιστα εξακολουθούν να ισχύουν οι κανονικές διαδικασίες σύγκλησης, απαρτίας, συζήτησης και ψηφοφορίας, κάναμε σαφές προς τη δημοτική αρχή ότι στο εξής και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας, τα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη. Θεωρούμε αδιανόητο ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας να μην κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών και να μην εξαντλεί κάθε πιθανότητα για όσο το δυνατόν ευρύτερη διαβούλευση και συζήτηση με όλες τις παρατάξεις και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.