«Έγκλημα οι οχτάμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς»

«Έγκλημα οι οχτάμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς»

 

Στο πρωινό του “Ε” με τον Αντώνη Μυλωνάκη και την Αμέλια Αναστασάκη, ο Γ. Σακελλαρίδης – μεταξύ άλλων – απάντησε σε ερωτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς και τους αστέγους.

Για τους παιδικούς σταθμούς:

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και την Παρασκευή θα επισκεφθούμε και το Δημοτικό Βρεφοκομείο. Όταν έχεις οχτάμηνα και πεντάμηνα συμβασιούχους στους παιδικούς σταθμούς, στην ουσία επιτελείς ένα έγκλημα. Γιατί όταν πλησιάζει το τέλος της σύμβασης, που γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ανανεωθεί, είναι λογικό να πέφτει και η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα. Όταν πάει ένα νέο ζευγάρι να εμπιστευτεί το παιδάκι του σ’ ένα παιδικό σταθμό, θέλει να ξέρει ότι θα βρίσκεται σε σωστά χέρια. Εμείς είμαστε σταθερά με το μόνιμο προσωπικό. Και στο εύλογο ερώτημα «που θα τα βρείτε τα λεφτά» απαντάω ότι το ζήτημα είναι να βρούμε τα λεφτά για τις πραγματικές ανάγκες. Αν ερχόμουν εγώ σήμερα ως υποψήφιος δήμαρχος και σας έλεγα ότι θα πεζοδρομήσουμε την Πανεπιστημίου, θα με κοιτάζατε σαν να είμαι εξωγήινος. Να που βρίσκονται και τα λεφτά. Το θέμα είναι τι προτεραιότητες βάζεις. Σήμερα κλείνουν παιδικοί σταθμοί και τα παιδιά πακετάρονται σε 60 με 65, οι μερίδες έχουν μειωθεί σε ποσότητα φαγητού και ο κ. Καμίνης επαίρεται γι’ αυτό. Είπε σε μια εκδήλωση στα Κάτω Πατήσια ότι το έκαναν αυτό για να έχουν περισσότερες μερίδες κι ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι όσων το άκουσαν».

Για τους άστεγους:

«Τέτοιες σκηνές, δυστυχώς, έχουν γίνει σκηνές της καθημερινότητας μέσα στην πόλη. Όποιος περπατάει σε κεντρικούς δρόμους στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου και σε παράπλευρους δρόμους βλέπει πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν στέγη να κοιμούνται στα παγκάκια, να κοιμούνται στα πεζοδρόμια και, νομίζω, είναι μια εικόνα η οποία, όχι μόνο δεν τιμά την πόλη μας, αλλά είναι όνειδος και για τον πολιτισμό μας και για το επίπεδο της δημοκρατίας μας. Αυτούς τους ανθρώπους και το πρόβλημά τους δεν μπορούμε να το κρύβουμε κάτω από το χαλί σε καμία περίπτωση. Και αυτό είναι σαφέστατα ευθύνη της Δημοτικής Αρχής το τί θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι και που θα βρουν ένα καταφύγιο. Όποιος λέει το αντίθετο δεν έχει καταλάβει ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Δήμου. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάρα πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι νέοι άστεγοι. Είναι άστεγοι, που έχουν προκύψει μέσα από την κοινωνική κρίση, έχουν χάσει τα σπίτια τους κι έχουν βρεθεί στον δρόμο.

Ειδικά για το ζήτημα των αστέγων έχουμε πλήρως εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις, βασισμένες και στη διεθνή εμπειρία. Ένας τρόπος είναι η αξιοποίηση των κτιρίων, που αυτή την στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα και ανήκουν είτε στο δημόσιο, είτε σε ασφαλιστικά ταμεία, και μπορούν να φτιαχτούν, ή ακόμα και κτιρίων που ανήκουν σε ιδιώτες και είναι κλειστά και επιβαρυμένα με τα πάγια έξοδα. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται και από το νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020, για την κοινωνική κατοικία. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος μπορεί να βρει χρήματα από αυτά τα προγράμματα, να κάνει μια δημόσια προσφορά προς τους ιδιοκτήτες και να τους πει, αν δεν θέλετε το σπίτι να είναι κλειστό και να πληρώνετε τα πάγια, γιατί δεν μας το δίνετε έναντι ενός μισθώματος, που θα το πληρώνει ο δήμος. Αυτή την στιγμή δεν έχει μπει μπροστά ένα τέτοιο πρόγραμμα. Νομίζω, ότι πρέπει ν’ ανοίξει ένας τέτοιος δημόσιος διάλογος και να το δει θετικά η ΠΟΜΙΔΑ, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν συμφέρον και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που πληρώνουν τα χαράτσια για άδεια σπίτια και, ταυτόχρονα, να λύσουμε το σοβαρό αυτό κοινωνικό ζήτημα».