Σακελλαρίδης: «Με προοπτική νίκης στο δεύτερο γύρο»

Σακελλαρίδης: «Με προοπτική νίκης στο δεύτερο γύρο»

 

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλάει στο gazzetta.gr για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον πρώτο Δήμο της χώρας, την Αθήνα.

 

-Είστε το outsider στη φετινή διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας. Για ποιους λόγους να σας εμπιστευτεί κάποιος την ψήφο του μιας και δεν έχετε πολιτικό παρελθόν ώστε να σας κρίνει από αυτό;

«Έχουμε ένα πλήρως επεξεργασμένο πρόγραμμα, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της λειτουργίας της πόλης. Έχουμε μια δοκιμασμένη δημοτική παράταξη, με αγώνες, δράση και ιστορία. Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει η Αθήνα εποχή. Στόχος μας δεν είναι απλώς να είμαστε η επόμενη Δημοτική Αρχή της Αθήνας, αλλά εκείνοι, που με την ώθηση και τη συμμετοχή της κοινωνίας, θα αλλάξουμε την πόλη. Θα την κάνουμε ανθρώπινη, ζωντανή, ενιαία και λειτουργική. Και είμαστε η μοναδική αξιόπιστη επιλογή για να γίνει αυτό».

-Πόσο εμπιστεύεστε τις δημοσκοπήσεις και πόσο σας επηρεάζουν;

«Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν εξαρτόμαστε από αυτές. Περισσότερο εμπιστευόμαστε όσα μας λέει ο κόσμος στην καθημερινή επαφή. Αυτή η επαφή μας δίνει δύναμη και σιγουριά. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, αναπτύσσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, και θυμόμαστε πάντα ότι η πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Θα είμαστε στον δεύτερο γύρο, και μάλιστα με προοπτική νίκης απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο».

-Τι προβλέπει το πρόγραμμά σας για τα περίφημα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας;

«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορικής Μνήμης για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής. Επίσης προτείνουμε τη μετατροπή κατοικιών σε ξενώνες για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας και τους συγγενείς τους. Ενώ άλλοι χώροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνική κατοικία αλλά και νέα πολιτιστικά εγχειρήματα. Την διάσωση των προσφυγικών την βλέπουμε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανάπλασης της περιοχής. Τα προσφυγικά είναι κομμάτι της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής παράδοσης της πόλης, γι’ αυτό όσοι σχεδιάζουν το ξεπούλημα, καλά θα κάνουν να το βγάλουν από το μυαλό τους».

-Ποιο πιστεύετε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου της Αθήνας και ποιο το μεγαλύτερο προνόμιο; Eν ολίγοις, ποιο θα είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να λύσετε άμεσα και ποιο να εκμεταλλευτείτε προς όφελος των Αθηναίων πολιτών;

«Η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη παρά τον τρόπο ανάπτυξής της. Μπορείς να την περπατήσεις, να κάτσεις έξω οχτώ μήνες τον χρόνο. Όμως είναι μια πόλη χωρίς προσανατολισμό. Κι εμείς λέμε, ότι μ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορούμε να δώσουμε στην πόλη ζωή και προοπτική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής των Μνημονίων, η εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων και η δυστυχία που βαραίνει πάνω στους ανθρώπους. Γι αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αλληλεγγύης και ένα σχέδιο οργανωμένων παρεμβάσεων, που θα κάνουν την πόλη πιο ανθρώπινη και φιλική».

-Αν εκλεγείτε Δήμαρχος θα τελείτε γάμους ομοφυλοφίλων; Παλαιότερα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί υπέρ και είχε δεσμευθεί πώς δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ θα τελούν γάμους στους Δήμους που θα διοικούν, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

«Το αν θα γίνονται γάμοι ζευγαριών του ίδιου φύλου, είναι θέμα νομοθεσίας. Είναι ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Στην βάση αυτή, φυσικά και θα εφαρμόσουμε τον νόμο. Το να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα απέναντι στον νόμο, είναι βασική αντίληψη της δικής μας πολιτικής κουλτούρας».

-Ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας από τους Δήμους που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τους τοξικομανείς. Δυστυχώς στους δρόμους του κέντρου γίνεται διακίνηση, χρήση και εμπορία ναρκωτικών. Πώς θα μπορούσατε να συμβάλλετε στην καταπολέμηση του φαινομένου δίνοντας όμως τη λύση μέσω του αντιδότου, δηλαδή, ενισχύοντας τις μονάδες που παρέχουν προγράμματα μεθαδόνης και μειώνοντας τον χρόνο αναμονής των εξαρτημένων ατόμων που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα; Μπορείτε να υποσχεθείτε ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς και γιατί όχι ίαση;

«Βλέπουμε όλα αυτά, που λέτε. Είδαμε όμως και επιχειρήσεις σκούπα, που αυτούς τους ασθενείς τους αντιμετώπισαν ως σκουπίδια και προσπαθούν να τους εξαφανίσουν από τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, στοιβάζοντάς τους σε κέντρα κράτησης. Αυτό δεν είναι λύση και δυστυχώς ο Δήμος δεν είπε τίποτα. Τα δημοτικά ιατρεία μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις από ουσίες, σε συνεργασία με τις ενεργές πρωτοβουλίες πολιτών, όπως τα κοινωνικά ιατρεία και οι σχετικοί επιστημονικοί φορείς της Αθήνας. Πρέπει επίσης να ξαναμπούν μπροστά δημοτικά προγράμματα για τους τοξικοεξαρτημένους, που εδώ και χρόνια έχουν παγώσει, σε διαρκή και συντονισμένη συνεργασία με φορείς, όπως το ΚΕΘΕΑ. Πολύ σημαντικά είναι επίσης και τα προγράμματα πρόληψης, ιδιαίτερα στα σχολεία. Φυσικά, ο Δήμος δεν μπορεί να αποτελέσει το υποκατάστατο μιας πολιτείας που μεθοδικά απαξιώνει τις κοινωνικές υπηρεσίες και αδιαφορεί για την εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης».

-Ποια η θέση σας για εκδηλώσεις που έχουν δεχθεί πολεμική ως σήμερα όπως πχ. το gay pride; Θα επιτρέπετε τυχόν συσσίτια που θα απευθύνονται από τους διοργανωτές τους σε συγκεκριμένες εθνικότητες ή θα προσπαθήσετε να δώσετε ένα αντιφασιστικό χαρακτήρα στην κάθε κοινωνική βοήθεια;

«Για μας είναι αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα όλων σε αυτή την πόλη. Θα αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες, που θα καλλιεργούν την αλληλεγγύη και την συνεργατικότητα, ενάντια στο μίσος, την ξενοφοβία και τον φασισμό. Και βέβαια θα ενισχύσουμε όλες εκείνες τις διοργανώσεις, τις γιορτές της πόλης, που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση».

-Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτούς που σας θεωρούν άπειρο πολιτικό και ποια σε κείνους που πιστεύουν πως ο Δήμος της Αθήνας είναι παραδοσιακά μετερίζι της δεξιάς;

«Πρέπει να έχει κάποιος πολιτική προϋπηρεσία για να γίνει δήμαρχος στην Αθήνα; Και ποια πολιτική εμπειρία; Εκείνων, που διαχειρίστηκαν τον τόπο δεκαετίες τώρα και τον κατέστρεψαν; Αυτό που έχει σημασία για ν’ αλλάξεις την πόλη είναι να μπορείς να προτείνεις και να υλοποιήσεις ένα ολοκληρωμένο, καινούριο, εναλλακτικό και αξιόπιστο σχέδιο. Όσο για τα κάστρα, αυτά έχουν τελειώσει. Ο κόσμος θα στείλει ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε αυτούς που του έχουν καταστρέψει την ζωή. Και θα ψηφίσει με κριτήριο τις ανάγκες του και εκτιμώντας ποιος μπορεί ν’ απαντήσει καλύτερα σε αυτές».

-Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας λείπει από την Αθήνα για να την ομορφύνει, όχι μόνο επιφανειακά αλλά σε βάθος και θα μπορέσετε εσείς να καλλωπίσετε την πόλη και να δώσετε στην Αθήνα την αίγλη που της αξίζει;

«Οι πόλεις ομορφαίνουν από τους ανθρώπους. Κι όσο η κρίση θα διαλύει τη ζωή των ανθρώπων, η πόλη θα μοιάζει άσχημη. Άρα, πρώτη παρέμβαση είναι να βοηθήσει ο Δήμος τους ανθρώπους που πλήττονται, να μπορέσει ν’ απαντήσει στο καθημερινό αδιέξοδο της κοινωνίας, να τη σηκώσει όρθια. Η πόλη χρειάζεται δημόσιο χώρο, δραστηριότητες, στήριξη των μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων στις γειτονιές, κυρίως στις υποβαθμισμένες. Και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει η Αθήνα τόσο φιλική και όμορφη, ώστε να προσελκύει επισκέπτες. Όχι για να κάτσουν μισή μέρα και να πάνε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο, αλλά για να μείνουν, να την γυρίσουν και να την ζήσουν».

-Tι ομάδα είστε και ποια η θέση σας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο;

«Είμαι Παναθηναϊκός, αλλά πολύ πριν εμπλακώ στα θέματα του Δήμου της Αθήνας. Η διπλή ανάπλαση, για την οποία η «Ανοιχτή Πόλη» είχε εκφράσει την αντίθεσή της, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Αν είχε προχωρήσει, σήμερα με την κρίση θα είχαμε ένα γιαπί στον Ελαιώνα, έναν σωρό από μπάζα στην Αλεξάνδρας και ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε γήπεδο. Αυτό που μπορεί σήμερα να γίνει, τουλάχιστον μέχρι να μελετηθεί κάποια άλλη λύση, είναι να εκσυγχρονιστεί το γήπεδο της Λεωφόρου στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, που θα ξεκινά από τους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα φτάνει μέχρι τα Προσφυγικά και το νοσοκομείο «Ελπίς». Θα μιλήσουμε με όλους όσους εμπλέκονται στο θέμα. Οποιαδήποτε πρόταση μπορούμε να την συζητήσουμε αρκεί να είναι ρεαλιστική αλλά και να βάζει πάνω από όλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

-Ο κ. Κασιδιάρης δήλωσε ότι στο β γύρο πιθανολογεί να είναι συνυποψήφιος η με τον κ. Καμίνη ή με τον κ. Σακελλαρίδη και ότι θα επικρατήσει σε κάθε περίπτωση. Τι έχετε να απαντήσετε όσον αφορά τη δίκη σας περίπτωση;

«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Η σβάστικα κατέβηκε από την Ακρόπολη στις 12 Οκτωβρίου 1944. Ο λαός της Αθήνας δεν θα επιτρέψει να ξαναγυρίσει εβδομήντα χρόνια μετά».